Descripció del Projecte

A Lugano, una antiga fàbrica de xocolata es va transformar en un espai de treball

En el marc d’un important edifici històric industrial i a la zona central de Lugano, la sucursal Ticino d’una empresa d’enginyeria, el soci TBF, ha cedit la seva nova oficina.

El projecte d’interiorisme, confiat a l’estudi MD Creative Lab, va permetre perseguir l’objectiu d’obtenir un entorn pràctic, saludable i útil per als seus col·laboradors. L'immoble situat a Lugano Besso i construït cap a finals del segle XIX com a fàbrica de xocolata per part de l'empresa Tobler, representa un unicum arquitectònic a la ciutat.

És un dels pocs edificis industrials urbans encara presents a la nostra regió amb més de 3,000 m2 de superfícies comercials i artesanals. La proximitat amb l'estació i l'accés a l'autopista el converteixen en un objecte de particular interès. Tenint en compte les seves característiques arquitectòniques, la propietat està protegida des del punt de vista històric i cultural.

Un projecte de recuperació i millora d’edificis, seguit d’arc. Lorenzo Cotti, permet una fructificació completa segons els estàndards actuals. Les obres es van iniciar el 2019 i han estat dissenyades per portar el sobre i tot l’equip tècnic a la norma, en la seva fase final van permetre personalitzar l’espai dedicat a les oficines del client. Un estudi que tracta d’enginyeria multidisciplinària com la protecció del medi ambient, l’enginyeria civil i també el tractament de residus i aigües.

L’edifici es presta perfectament a la inserció d’un despatx d’espai obert: crear un sentiment d’unió i interacció humana entre els companys. Estès en una superfície de més de 330 metres quadrats, l’espai té sostres de 4 metres d’alçada, columnes de ferro colat i finestres característiques amb els Alps al fons i té un fort encant industrial.

A partir de l’entrada, un zig-zag vermell als sòls en morter de ciment senzill marca la zona central de les prestatgeries. La seva alçada és adequada per a una reunió de peu ràpid o per consultar els dibuixos. A la part inferior hi ha les sales de reunions, on regna el blau. Les habitacions, delimitades per lleugers divisors interns, porten el nom dels llocs del patrimoni paisatgístic de Ticino. A l’interior, per optimitzar l’acústica de l’entorn, s’han utilitzat panells insonoritzats fabricats amb material de densitat variable, que permet l’absorció selectiva a diferents freqüències.

Les estacions operatives es recuperen de les oficines anteriors. L'espai estava força dispers i els projectes més emocionants, juntament amb el creixement de les activitats, no eren més que alguns dels motius de la planificació del moviment. El canvi en el concepte de treball va ser possible gràcies també al tipus de mobiliari existent, que aprofita al màxim el potencial del sistema modular. Adaptat a les circumstàncies canviants, el mobiliari reconfigurat ha creat noves illes operatives. El fullatge verd, dissenyat per adornar les estacions de treball, ajuda a oxigenar l’espai.

L’autèntica peça central és la recepció, dominada per la recepció, feta com una sola peça de pedra sintètica que “somriu”, exhibint el seu folre vermell perforat. Al seu costat, hi ha una zona de descans informal: amb làmpades acústiques de gran mida, butaques entapissades i un sofà d'estil loft en pell i teixit, amb frontisses exposades. Elements com la nevera vermella retro donen un aspecte lúdic i informal a aquesta zona, mentre que la cuina d’acer i les línies negres de les llums de pista equilibren tot amb serietat i rigor.

Amb el pas del temps, també van néixer les tradicions d’oficina: El cafè ho testimonia. Des dels viatges i l’assetjament de confiança, els col·laboradors de l’estudi aporten les més variades barreges de cafè, donant vida a tastos reals.